
19 mei – Van Dubrovnik naar Mljet
De eerste dag start met grijs en regenachtig weer, maar het zal – hopelijk – wel overwaaien.
Het eiland Mljet staat bekend als het groenste Adriatisch eiland met een van de best bewaarde bossen van Aleppo-dennen en eiken in het Middellandse Zeegebied.

Ons bootje vaart rustig verder,het kan wel tegen een beetje regen.

Al een mooi zicht op de eilanden.
Volgens de legende belandde de mythische held Odysseus na zijn schipbreuk op Mljet. De Odysseus grot aan de zuidkust lokt veel toeristen maar het nationaal park, beschermd sinds 1960, is even bekend. Dat gaan we nu bezoeken.
Het nationaal park is een historisch erfgoed met veel sporen van de Illyriers, het Romeinse rijk en Tijdperken in de Republiek Dubrovnik. De twee meren waren puur zoetwater tot ze aan het begin van het christelijke tijdperk verbonden werden met een smalle zeestraat, waardoor er een uniek zoet/zout ecosysteem ontstond.
In het midden van het Grote Meer is er een schilderachtig klein eiland, St. Mary, met een kerk en een klooster dat in de 12e eeuw gesticht werd door de Benedictijnen van Monte Gargano in Italië. We kunnen er met een pendelbootje naartoe.


Nu terug naar de overkant en onderweg komen we langs een eilandje met het buitenverblijf van ex-dictator Tito. Hij was een grote fan van het Nationaal Park maar het draagt de gevolgen… Om hem op dat eilandje te krijgen zonder over- en weer gependel met een boot, moesten ze het delicate ecosysteem van de meren onherstelbaar naar de vaantjes helpen door op een cruciale plek (waarom simpele dingen moeilijk maken) een afdamming annex bruggetje aan te leggen. Daardoor kan zoutwater bijna niet meer bij zoetwater en omgekeerd.

Nog even terug aan wal voor de zonsondergang.